Een goede oppas in de buurt?

Ooit zal dat ene moment komen: je hebt een oppas nodig... Maar hoe vind je de ideale oppas die bij jouw gezin past? En hoe kies je deze uit? Deze tips helpen jou in je zoektocht naar de perfecte babysitter! Zo kun jij straks met een gerust hart de deur uit en hebben de kids een mega leuke dag.

#1 Wanneer heb je een oppas nodig?

Voordat je begint met zoeken naar een oppas, bepaal je de momenten wanneer jij een oppas nodig hebt. Zoek je naar iemand die de kinderen van school kan halen op vaste dagen? Of zoek je eerder een oppas die je op het laatste moment uit de brand helpt? Deze vragen helpen je om doelgericht een passende oppas te vinden.

#2 Waar vind je een oppas?

Vraag eerst in je omgeving of er iemand toevallig een leuke oppas kent. Misschien tipt één van je collega’s een oppas of weet je buurvrouw wel raad. Werkt dit niet, dan kun je altijd online op zoek gaan. Google is your best friend ;-) Plaats een oproep op je Facebook pagina of schrijf je eens in bij een online platform, vaak vinden zij voor jou een oppas in je eigen buurt.

#3 Waar let je op bij het zoeken?

Jij wilt natuurlijk het allerbeste voor je kids. Daarom vind je het vast fijn om een oppas in huis te nemen die al oppaservaring heeft. Vraag daarom altijd naar de oppaservaring en naar de referenties waar de oppas al eerder heeft opgepast. Bel de referentie(s) altijd even na en vraag de ouder naar zijn/haar ervaring over de desbetreffende oppas. Heb je een baby’tje of peuter? Ga dan gerichter op zoek naar een oppas die al ervaring heeft met baby’s. Vraag de oppas specifiek naar belangrijke aspecten tijdens het oppassen zoals; hoe verschoon je een luier? Hoe geef je een baby een fles? Wat doe je als de baby niet stopt met huilen? Door goed te luisteren naar de antwoorden en hoe de oppas reageert op de vragen, weet je of de oppas ook met de allerkleinsten kan omgaan.

#4 Maak kennis met de oppas

Een goede kandidaat, of meerdere, gevonden? Dan willen jullie elkaar eerst vast beter leren kennen voordat de oppas aan de slag gaat. Nodig de oppas daarom bij jou thuis uit. Tijdens de kennismaking merken jullie gelijk of het goed voelt van beide kanten. Extra tip: laat de oppas ook even kennis maken met je kids, ook als jouw kleintje een paar maanden oud is. Dan zie je gelijk of er tussen hen ook een klik is.

#5 Bespreek verwachtingen en afspraken

Heb je speciale wensen bij het in huis halen van een oppas? Zijn er allergieën waar rekening mee gehouden moet worden? Vind je het prettig als de oppas op donderdag alvast een maaltijd kookt of de kinderen helpt met hun huiswerk? Bespreek je verwachtingen tijdens het gesprek en vraag ook of de oppas zich hier comfortabel bij voelt. Vraag bovendien altijd naar de persoonlijke situatie zoals; Wat doe je in je vrije tijd? Hoe ziet je week eruit? Zo weet je of de oppas beschikbaar is op tijdstippen dat jij daadwerkelijk een oppas zoekt. Wisselende studieroosters of veranderingen in het leven van de oppas kunnen grote invloed hebben op de beschikbaarheid als oppas.

#6 Hoe bepaal je het uurtarief?

Bedenk eerst hoeveel je aan de oppas zou willen betalen en zoek uit wat gemiddeld de uurtarieven van oppassers zijn. Vervolgens kun je tijdens de kennismaking het uurtarief bespreken. Hoe hoog dit is, hangt af van een paar factoren. Dit zijn bijvoorbeeld zijn/haar leeftijd, het aantal kinderen, ervaring met oppassen, eventuele extra werkzaamheden en het tijdstip wanneer hij/zij oppast. Goed om te weten: in de avond kan het uurtarief lager liggen dan overdag.

#7 Laat de oppas proef oppassen

Ondanks de kennismaking met de oppas kan het alsnog spannend zijn om de oppas daadwerkelijk achter te laten met de kinderen. Laat de oppas daarom een keertje proef oppassen. Jij kunt bijvoorbeeld een korte boodschap gaan doen of even een kop koffie doen bij een vriend(in) in de buurt. Zo kunnen de kindjes wennen aan de nieuwe oppas terwijl jij niet te ver van huis bent. Wel zo geruststellend.

Dé ideale oppas gevonden?

Lucky you! Jij kan nu de deur uit zonder je zorgen te hoeven maken. Ga lekker op pad samen met je partner of ga een avondje uit met je vriend(inn)en!

Vind eenvoudig een persoonlijk gescreende Oppas Angel

Vind je het lastig om een betrouwbare oppas te vinden? We've got you covered! Wij regelen de oppas voor jouw gezin!

Meld je nu aan