The Angel Story of… Adina

In deze Angel Story vertelt oppas Adina alles over haar oppas verhaal. Zij heeft maar liefst 9,5 (!) jaar als au pair gewerkt en is daarna bij Charly Cares aan de slag gegaan. Ook deelt Adina fijne tips voor alle Angels die iets minder oppas ervaring hebben. Ben jij benieuwd naar Adina haar verhaal? Lees dan snel verder!

First things first; wie is Adina?

“Hoi allemaal, ik zal mijzelf even kort voorstellen: mijn naam is Adina en ik ben 40 jaar oud. Ik kom oorspronkelijk uit Roemenië. Maar ik ben in Nederland beland, omdat ik 9,5 jaar als au pair heb gewerkt. Ik had het zo naar mijn zin dat ik heb besloten om hier een opleiding te starten. De opleiding als tandartsassistente om precies te zijn, die ik inmiddels vorig jaar met succes heb afgesloten.

Tijdens mijn studie was ik op zoek naar een bijbaan waarbij ik met kinderen kon werken. Via via kwam ik bij Charly Cares uit. Met mijn 9,5 jaar oppas ervaring als au pair, kon ik direct starten. Ik pas inmiddels 3 jaar op via Charly Cares en dat bevalt me heel goed. Zo goed, dat ik ook nu, als fulltime tandartsassistent, mijn weekenden vul met leuke oppas klussen.”

Hoe vind je het oppassen in corona tijd?

“Vroeger paste ik vooral ’s avonds op. Wanneer ouders een avondje uit gingen, verzorgde ik het bed & bad ritueel en wachtte ik tot ze weer thuis kwamen. Nu ik zelf fulltime werk neem ik alleen oppas klussen in het weekend aan. Maar nu met de avondklok pas ik alleen overdag op, net zoals alle andere Angels. De oppasdiensten in de avond staan helaas op een laag pitje.

Ik denk dat het voor veel kinderen dan ook wennen zal zijn wanneer het ‘normale leven’ weer van start gaat. Nu zijn de kinderen zo gewend aan hun ouders die eigenlijk de hele dag thuis zijn. Het zal gek zijn voor de kids als zij in het weekend weer door mij in bed worden ingestopt. Maar goed, dat zal vast snel wennen. Net als alle andere corona-regels die wij nu als ‘normaal’ zien.”

“Het zat sowieso al in mijn systeem dat wanneer ik bij een gezin binnen kom, ik mijn handen was. Veel ouders valt dat ook op. Dat is meteen een goede eerste indruk, helemaal nu tijdens corona.”

“Verder probeer ik scherp te zijn op de 1,5e meter afstand met de ouders, maar dat gaat inmiddels automatisch. Ik pas dus veel in het weekend op en ook dan zijn de ouders wel eens thuis. Ik kan me voorstellen dat het voor veel Angels even wennen is wanneer ouders ook thuis zijn tijdens het oppassen. Ik heb 9,5 jaar bij een gezin gewoond en dus ben ik er aan gewend dat de ouders om mij heen zijn wanneer ik aan het oppassen ben.”

“Mijn tip voor Angels die het spannend vinden om op te passen als ouders ook thuis zijn: ouders boeken jou niet voor niets. Zij willen iemand die er voor de kinderen is. Dus geen zorgen; ook al zijn de ouders thuis, jíj bent er voor de kinderen. En als het misschien wat stroef gaat, kun je het best van tevoren afspraken maken. Vraag ook goed uit wat de ouders van jou verwachten als oppas. Dan moet het helemaal goed komen - beloofd.”

“De afwisseling tussen oppassen bij mijn vaste gezinnen en flexibel oppassen bij nieuwe gezinnen vind ik heel fijn”

“Ik pas vooral op bij dezelfde gezinnen, maar ik moet zeggen dat het regelmatig gebeurd dat ik een nieuw gezin erbij krijg. Door corona is dat wel een stuk minder, maar gezien de situatie is dat ook prima, aangezien ik mijn sociale kring zo klein mogelijk wil houden.”

“Ik moet eerlijk zeggen dat ik de afwisseling tussen vaste gezinnen en flexibel oppassen normaal gesproken wel erg leuk vind. Bij mijn vaste gezinnen kom ik al een langere tijd, dus daar maak je de ontwikkeling van de kinderen écht mee. Maar nieuwe mensen leren kennen vind ik ook heel leuk. Het is altijd even spannend om bij een nieuw gezin te komen, maar het gaat eigenlijk altijd goed. En dat geeft mij een voldaan gevoel.”

Heb je ook weleens last-minute aanvragen?

“Nu in corona tijd zijn de last-minute aanvragen een stuk minder geworden. Waarschijnlijk omdat veel ouders ook vrij zijn en niet zoals een jaar geleden, spontaan met z’n tweeën een avondje weg gaan. Maar toevallig kreeg ik vorig weekend een aanvraag 2 uur van te voren. Hun eigen oppas had afgezegd vanwege corona symptomen. Ik had op dat moment niets gepland en dus ben ik meteen die kant op gegaan. Het geeft mij een goed gevoel wanneer ik ouders last-minute uit de brand kan helpen!”

Hoe zorg je ervoor dat de ouders met een gerust hart hun kinderen kunnen achterlaten?

“Ik heb niet bepaald een plan in mijn hoofd, maar wanneer ik binnen kom stel ik mijzelf altijd netjes voor. Ik ben van mezelf best een vrolijk persoon en dat lijken kinderen aan te voelen. Ze komen al snel naar mij toe en ik vraag ook altijd om een rondleiding van de kinderen. Zo wil ik de kids op hun gemak stellen waar de ouders nog bij zijn en de ouders laten zien dat zij zonder zorgen de deur uit kunnen.”

“Wanneer ik een langere tijd bij een gezin kom, vind ik het heel leuk om de kinderen te zien ontwikkelen. Ik heb een gezin met een tweeling waar ik al kom sinds zij 3 maanden oud waren. Inmiddels zijn ze 2 jaar en 3 maanden oud. Het is zo bijzonder om te zien hoe zij nu lopen en zelfs rennen wanneer die twee mij voor de deur zien staan. Dan roepen ze in koor ‘Adina Adina.. Adina is er!’ dat geeft zo’n voldoening.”

Heb je nog een goede tip voor nieuwe Angels?

“Ik heb niet één duidelijke tip, maar ik ben er wel achter gekomen dat kinderen heel duidelijk emoties kunnen aanvoelen. Dus hoe ontspannender jij bent, des te ontspannender zij dat ook zijn. Als jij lekker relaxed bent en jouw volle aandacht naar de kinderen gaat, moet het helemaal goed komen. Blijf geloven in jezelf, ook wanneer er iets mis gaat. Je kan het!”

Wil je nog meer Oppas Stories lezen?

Here you go! Angel Eveline vertelt hoe zij het oppassen combineert met het starten van haar eigen bedrijf en Angel Anouk past al 4 (!) jaar op bij een super leuk gezin. Wil jij jouw oppas verhaal hier lezen? Stuur ons een berichtje via onze socials en wie weet is jouw Angel Story binnenkort te lezen!