Hoe selecteer je een oppas die bij jouw gezin past? "In de app kun je goed zien welke kwaliteiten iedere oppas heeft"

Het combineren van werk, vrienden, familie, sport en hobby's kan een enorme uitdaging zijn. Als andere alternatieven op het moment niet mogelijk zijn, kan een oppas daarom een uitkomst bieden om de balans binnen het gezin te waarborgen. Maar waar moet je op letten?

Wanneer weet je dat je een goede oppas in huis hebt gehaald? Ga je een gesprek met de potentiële oppas aan of is een telefoontje ook genoeg? Op welke kwaliteiten moet je letten en selecteren?

Lees snel verder wat vader Gijs en drie van onze ervaren Oppas Angels zeggen over dit onderwerp en wat zij ouders adviseren bij het vinden van een oppas die bij hen past.

Ook voor vader Gijs was de zoektocht naar een oppas een uitdaging

De nieuwe generatie ouders

Waar moeders thuis bleven om voor het huishouden en de kinderen te zorgen, zorgden de vaders voor brood op de plank. Vandaag de dag is deze rolverdeling veranderd. Veel gezinnen bestaan nu uit zowel hardwerkende vaders als moeders. Met beiden een carrière en sociale verplichtingen is het hebben van extra hulp essentieel om de balans binnen het gezin te waarborgen.

Een gezin dat deze balans op de eerste plek zet is de familie Van Vuuren. Gijs van Vuuren heeft samen met zijn vrouw een zoontje van 15 maanden oud. Met allebei een drukke baan is het hebben van meer flexibiliteit onmisbaar. Met weinig familieleden in de buurt hebben de twee kersverse ouders al snel besloten om een oppas in huis te halen. Voor veel ouders, die net hun eerste kindje hebben gekregen, kan het in huis halen van een oppas best spannend zijn. In deze story vertelt Gijs zijn ervaringen over de rol van de oppas in hun gezin. Gijs en zijn vrouw snappen dat ouders het spannend vinden om voor de eerste keer een oppas te boeken, echter hadden ze er zelf geen problemen mee:

"Nadat ons zoontje 3 maanden was, maakten wij al gebruik van een oppas in huis. Het beviel ons direct! We hebben eigenlijk geen problemen met het ontvangen van verschillende oppassen. Met name, omdat de oppassen worden gescreend en de benodigde diploma’s hebben, voelde het gelijk heel vertrouwd"

Gijs van Vuuren

Een last minute oppas, die doordeweeks even kan bijspringen, is waar Gijs het meest gebruik van maakt. Handig als je allerlei leuke uitjes of zakelijke afspraken hebt waardoor je later thuis komt dan gepland. Via bekenden is Gijs uiteindelijk bij Charly Cares terechtgekomen en vertrouwde hij al snel op het concept van het vinden van een goede oppas.

5 tips voor het vinden van een oppas die bij jouw gezin past

1. Heb vertrouwen in de kwaliteiten van de oppas

Het is erg belangrijk om met vol vertrouwen aan je zoektocht naar een goede oppas te beginnen. Je geeft tenslotte de zorg over je kostbaarste bezit uit handen en dat kan heel spannend zijn. Ouders die voor het eerst op zoek gaan naar een oppas weten vaak niet waar ze moeten beginnen. Hierdoor zijn zij vaak veel tijd kwijt terwijl het ook veel sneller kan!

Er zijn veel hulpmiddelen die ouders kunnen helpen bij het zoeken van een oppas. Zo kun je in de app, met behulp van een filtersysteem, een oppas selecteren met de juiste gescreende kwaliteiten. Op deze manier vind je snel een oppas die bij jouw gezin past en echt over de juiste kwaliteiten bezit.

Sommige gezinnen hebben speciale voorkeuren bij het in huis halen van een oppas, maar met de juiste instructies kan de oppas zich prima aanpassen naar de wensen van een gezin.

Mocht je het toch nog heel spannend vinden en er zijn andere alternatieven waarbij je een gerust gevoel hebt, dan kan het geen kwaad om van meerdere opties gebruik te maken en te kijken wat het beste bij jou past.

Vader Gijs heeft vertrouwen in Charly Cares, omdat de Oppas Angels persoonlijk gescreend zijn en de nodige ervaring hebben op het gebied van oppassen en zorg (voor kinderen). Daarnaast raadt hij ouders aan om verschillende oppassen te boeken om te kijken wat uiteindelijk het beste bij jouw gezin past.

Zo zegt Gijs:

"Charly Cares screent alle Oppas Angels, maar tijdens een zoektocht is het ook belangrijk om zelf te "screenen." Kijk daarom goed wie je in huis haalt, in de app kun je goed zien welke kwaliteiten iedere oppas heeft, dat maakt het eenvoudig. Maar is vooral even uitproberen!"

2. Vertrouw op je eerste indruk

Met de app heb je binnen een paar seconden alle beschikbare oppassen in jouw buurt voor het kiezen. Dat is natuurlijk ideaal! Nu hoef je als ouder alleen nog de juiste oppas te vinden die het beste bij jouw gezin past, maar hoe doe je dat? Vaak zegt je eerste indruk veel over de klik met de nieuwe oppas. Ziet de oppas er verzorgd uit? Ziet de oppas er spontaan en vrolijk uit?

Volgens onze Oppas Angel Bleike Bruisten zegt een blik meer dan 1000 woorden. Hoe je het ook wendt of keert, de mens is heel erg visueel ingesteld. Het is dan heel logisch dat ouders een oppas selecteren op basis van hun profielfoto. Soms voel je meteen of het goed zit of niet. Bleike geeft nog een extra tip! Zoek samen met je kids de nieuwe oppas uit, de kinderen moeten immers voornamelijk met de oppas overweg kunnen.

"Een keer ben ik door de kindjes zelf gekozen als oppas, omdat ze mijn profielfoto zo spontaan vonden. Het komt ook vaak voor dat ouders samen met hun kinderen mij boeken als oppas. Dat is heel leuk om terug te horen.

Bleike Bruisten (Babysitter at Charly Cares)

Een persoonlijke beschrijving

Een profielfoto zegt veel over een oppas, maar een profielfoto met een leuke persoonlijke beschrijving is natuurlijk goud! Een profielfoto zorgt vaak voor een goede indruk en een korte beschrijving kan jou als ouder net iets meer informatie geven over de kwaliteiten van de oppas.

Zo kun je er bijvoorbeeld achter komen dat een oppas het super leuk vindt om slaapliedjes te zingen met de kinderen of zonder problemen het avondeten kan klaarmaken. Daarnaast zeggen reviews van andere ouders over de Oppas Angels ook veel over de persoonlijkheid en ervaring van de oppas.

"Ouders lezen natuurlijk ook mijn verhaaltje om te kijken of het wel overeenkomt met het gevoel dat ze bij mijn profielfoto krijgen."

Bleike Bruisten (Babysitter at Charly Cares)

Ook Oppas Angel Bregje snapt het belang van een leuke persoonlijke beschrijving bij het selectieproces van een goede oppas. Zo zegt ze:

"Als ik een ouder zou zijn, zou ik voornamelijk naar de combinatie van de profielfoto en het persoonlijke bericht kijken. Ik zou het verhaaltje van de oppas zelf lezen en daarnaast natuurlijk ook kijken naar de profielfoto van de oppas. Want anders weet je natuurlijk niet wie er bij je thuis komt en wie er op je kinderen gaat passen."

Bregje Adriaanse (Babysitter at Charly Cares)

Gijs hecht echter niet zoveel waarde aan een profielfoto. Natuurlijk willen Gijs en zijn vrouw wel weten wie ze in huis halen, maar ze kijken voornamelijk naar de kwaliteiten van de oppas.

3. Commitment & kennismaking

Na de selectieronde in de app, wordt er vervolgens gekeken in hoeverre een oppas de juiste inzet vertoont. Is de oppas enthousiast? In hoeverre neemt de oppas het initiatief bij een boeking? Neemt de oppas de zorg voor een kind serieus genoeg?

Voor Gijs is dit ook een van de belangrijkste zaken bij het selecteren van een oppas. Om hierachter te komen, kun je ervoor kiezen om de oppas een berichtje te sturen, te bellen of een afspraak in te plannen om elkaar face-to-face te leren kennen. Maar wat is de beste manier en waar moet je precies op letten?

Volgens Oppas Angel Rachell is het belangrijk om de ouder direct een bericht te sturen zodra de boeking rond is. Dit is namelijk voor zowel de ouder als de Angel erg handig. Het toont de ouder dat de oppas initiatief neemt en er zin in heeft. Voor de Angel is dit een handig moment om het gezin beter te leren kennen.

"Nou eigenlijk als ik zo een boeking heb geaccepteerd, dan stuur ik de ouder altijd wel een berichtje van: Hey wat leuk dat ik bij jullie mag komen oppassen! Meer ook omdat ik het zelf niet een chill idee vind om naar een gezin te gaan waar ik nog nooit een persoonlijk woord mee heb gesproken."

Rachell van Zutphen (Babysitter at Charly Cares)

Rachell, Bregje en Bleike merken dat elk gezin anders is als het gaat om kennismaken. Zo vinden sommige ouders het prettig om een aparte datum met de oppas te prikken om elkaar beter te leren kennen. Andere gezinnen wachten het rustig af en geven een korte toelichting over waar de oppas op moet letten.

"De ene ouder vindt het heel belangrijk dat ze je van tevoren een keertje zien. Dat je gewoon een keertje op de kinderen komt passen. Zij willen eerst een half uur zien hoe jij met de kinderen bent en andere ouders zijn weer heel soepel en vertellen vooral waar de koelkast staat."

Rachell van Zutphen (Babysitter at Charly Cares)

Op het gebied van kennismaken is het belangrijk om te kijken naar wat jij als ouder belangrijk vindt. Als je een halfuur nodig hebt om iemand goed te leren kennen in plaats van vijf minuten, dan moet je dat zeker doen. Andere ouders die minder tijd hebben en meer ervaring hebben met Oppas Angels, hebben hier niet altijd de tijd voor. Zij kijken naar andere alternatieven.

Zo heeft vader Gijs zijn timemanagement goed voor elkaar. Zijn gezin heeft veel verschillende Oppas Angels over de vloer gehad en hij heeft zo zijn manier gevonden om de oppas efficiënt en goed te instrueren.

"We leggen altijd een boekje neer met daarin alle informatie over het huis, de huisregels en hoe kleine Gijs de dag doormaakt. Dus dat hebben wij sowieso allemaal op papier. Bovendien nemen we altijd 10 minuutjes de tijd om alles aan de oppas uit te leggen.

Gijs van Vuuren

Alles wordt een stuk duidelijker door alle huisregels, net als Gijs, op papier te zetten. Dit werkt perfect als geheugensteun voor de oppas. Mocht jij bijvoorbeeld als ouder even niet bereikbaar zijn, dan is het voor een oppas handig om alle informatie binnen handbereik te hebben.

4. Don't forget the basics

Een goede oppas herken je ook aan een aantal basiseigenschappen; komt de oppas op tijd? Ziet de oppas er verzorgd uit? Toont de oppas interesse in het kind of de kinderen? Het is belangrijk om op deze eigenschappen te letten, omdat dit veel over iemands karakter zegt.

Daarnaast weet je ook dat je een goede oppas heb gevonden op het moment dat je thuis komt en tevreden kinderen op de bank heb zitten of in bed ziet liggen.

Vind je het lastig om al deze eigenschappen te zien en te beoordelen? Zorg er dan voor dat je deze voor jezelf op papier zet. Op deze manier kun je jouw lijst met belangrijke eigenschappen rustig nalopen als de oppas er is. Denk hierbij aan het stellen van vragen over de oppas kwaliteiten.

5. Denk aan de Angel

Niet alleen de kinderen en ouders willen zich prettig voelen bij een oppas. Ook de oppas zelf wil een fijne omgeving hebben om op te passen. Want een tevreden oppas kan leiden tot een betere band.

Zo zegt Gijs:

"Wij zorgen er altijd voor dat de oppas zich op zijn of haar gemak voelt. Zo halen wij altijd een maaltijd voor de oppas en zorgen we ervoor dat het huis een beetje opgeruimd is."

Gijs van Vuuren

Hebben deze 5 tips jou geholpen of heb je zelf nog leuke tips?

Laat het ons weten!

Meet the parents: Hilke Lieshout

Eerder hebben wij ouder Hilke geïnterviewd over hoe zij bij Charly Cares is terecht gekomen. Daarbij vertelt Hilke wat zij de drie grootste voordelen van Charly Cares vindt. Benieuwd naar haar verhaal?

Lees hier de ervaring van ouder Hilke over Charly Cares