5 tips voor de perfecte oppasdienst

Yes: je hebt een potentiële oppas gevonden of geboekt, wat fijn! Maar wat nu? De eerste keer een oppas is toch altijd even spannend. Hoe zorg je er nou voor dat de oppasdienst soepel verloopt en jij zonder zorgen de deur uit kunt? Wij geven jou daarom 5 handige tips voor dé perfecte oppasdienst!

#1 Maak van tevoren altijd even kennis

Of je de oppas nu twintig minuutjes eerder laat komen of dat je een week van tevoren wat langer afspreekt, samen kennismaken onder het genot van een kop thee is altijd een goed idee. Tijdens de kennismaking kun je zien of er een goede interactie is tussen jouw kleintjes en de oppas en of de oppas past bij jouw gezin.

Hoe pak je nou zo’n kennismakingsgesprek aan? Vraag naast zaken als studie en hobby's vooral ook naar de ervaring van de oppas. Je kunt de oppas bijvoorbeeld vragen hoe ze zou reageren in lastige oppas situaties. Uit het antwoord kun je vaak al leiden of de oppas goed zal handelen in zulke situaties.

De Oppas Angel speelt buiten samen met haar oppaskindje

#2 Geef een goede briefing aan de oppas

Staat de oppasdienst op de planning? Vraag de oppas om wat eerder te komen zodat je een korte briefing kan geven. Bedtijd, belangrijke telefoonnummers, mogelijke allergieën, het adres van de voetbal, waar liggen de luiers, het recept voor het avondmaal… Zoveel dingen om te onthouden voor de oppas! Maak altijd een duidelijk lijstje met belangrijke punten die de oppas zeker niet mag vergeten. Naast de praktische zaken is het ook altijd goed om bepaalde normen en waarden te bespreken of wat wel en niet goed voelt voor de oppas.

Zo zegt ervaren Oppas Angel Josse over de babyfoon met camera bij een van haar oppasadressen: “Ik heb het gevoel dat ik dan als oppas ook in de gaten wordt gehouden. Dat voelt toch een beetje gek.” Het is goed dat zowel de oppas als jij goed weten van elkaar wat je wel en niet fijn vinden tijdens de oppasdienst. Zo kan jij het bijvoorbeeld vervelend vinden dat de afwas nooit gedaan is bij thuiskomst, vertel haar dat altijd, ook al is dit pas de volgende keer.

#3 Wees goed voorbereid

Moet de oppas 's avonds de babyvoeding geven aan jouw allerkleinste? Be prepared! Zorg dat je altijd de benodigde spullen hebt klaarliggen, even uitlegt hoe jouw magnetron werkt en hoe warm de babyvoeding mag zijn. De oppasdienst kan nu voor zowel jou als voor de oppas gerust van start gaan.

Moeder Charly over de voorbereiding van de oppasdienst: ”Als ouder vergeet je soms geld klaar te leggen voor de boodschappen van de oppas. Dat kan vervelend zijn voor een oppas. Die moet het dan zelf voorschieten en geld terugvragen. Zorg dat je als ouder altijd goed voorbereid de deur uitgaat.” Bovendien zorgt een goede voorbereiding ervoor dat de oppas jou niks hoeft te vragen tijdens de oppasdienst.

#4 Spreek elkaar achteraf

De Oppas Angel duwt de schommel samen met haar oppaskindje

Het is logisch dat als je wat laat thuiskomt van een uitgelopen avondje dineren je geen hele evaluatie houdt over hoe de oppasdienst is verlopen, maar even een kort gesprek is nooit verkeerd. Zo vertelt oppas Josse uit ervaring: “Het belangrijkste vind ik dat goed omgesprongen wordt met bepaalde normen en waarden, zowel die van mij als die van het gezin. Daarom klets ik altijd even na met de ouders.” Ben je tevreden over de oppas, spreek je waardering altijd uit! Zo zegt Charly: “Vergeet niet vaak genoeg te benadrukken hoe blij je met je oppas bent. Waardering is het allerbelangrijkste.”

#5 Geef het tijd

Je zult zien hoe vaker de oppas komt oppassen, hoe vertrouwder het contact zal worden. Je kan een volgende keer altijd aankaarten wat je graag anders zou willen zien. Wil je bijvoorbeeld graag dat de oppas ook de hond uitlaat? Prima! Overleg dit samen en kijk of ze dit ook leuk vindt om te doen.

Zorg er echter voor dat de oppas niet teveel op haar vork krijgt, zo heeft moeder Marie-José hiervan geleerd: “We hadden een pittig pakket. We woonden op drie- en vierhoog en mijn man en ik maakten beiden werkdagen van tien uur. De oppas had drie kinderen in de luiers. Toen de oppas zei dat ze het niet meer trok, besefte ik: verdorie, dat is nogal wat."

Ben je nieuwsgierig naar het hele artikel "De oppas van tegenwoordig moet heel veel", lees dan snel verder!

Lees artikel

Andere ouders vertellen

Klaar voor de eerste boeking? Yes! Veel ouders gingen je voor en delen hun ervaringen graag met je. Zo lees je hier de blog van Michelle, voor wie het gemak van Charly Cares op het juiste moment kwam. Ook de familie van Vliet uit Rotterdam en de familie Vacca uit Amsterdam delen hun ervaringen met de Oppas Angels.